085 - 877 94 67 Offerte Inloggen klantportaal

COVID-protocol: Liften open laten staan tegen corona. Mag dat?

Help mee om onnodige verspreiding tegen te gaan

Naar aanleiding van een uitzending van EenVandaag en de aangescherpte coronamaatregelen sinds 29 september, krijgen wij veel vragen over het openzetten van liftdeuren voor betere ventilatie. Maar wanneer mag het?

Wanneer mogen de liftdeuren open blijven?

Uit een recent onderzoek is gebleken dat aerosolen tot 25 minuten kunnen blijven hangen in een gesloten lift. Als de deuren openstaan bij stilstand is dit slechts 5 minuten! Maar wanneer mogen de deuren precies open staan? Onderstaand een korte uitleg:

 • NEN 1081: Liften die gebouwd zijn voor 1989 en nog niet gemoderniseerd zijn mogen open blijven staan. 
 • NEN EN 81-1: Liften die gebouwd zijn tussen 1989-2018 mogen niet open blijven staan. Er worden geen eisen gesteld aan de ingestelde tijdsduur. Als de besturing het toelaat zou men in principe de deur open tijden kunnen verlengen.
 • NEN EN 81-20: Moderne liften die na 2018 gebouwd zijn mogen open blijven staan. Echter, wanneer de liften onderdeel uitmaken van de brand compartimentering in het gebouw moeten de deuren ten allen tijde sluiten in ruststand.

10 Tips voor veilig liftgebruik

In onze optiek is het verstandig uw gezonde verstand te gebruiken en de RIVM richtlijnen op te volgen. In treinen en ander OV voorzieningen zijn mondkapjes verplicht. Een lift is eigenlijk ook een vorm van openbaar vervoer, dus waarom dan niet een mondkapje gebruiken wanneer u in een lift stapt? Onderstaand ook tien korte tips:

 1. Vaker de trap gebruiken dan de lift;
 2. Bij uw liftbedrijf navragen of de deur open tijd bij parkeren eenvoudig is in te stellen bij het eerstvolgende bezoek;
 3. Gebruik een mondkapje in de lift en houdt 1.5 meter afstand;
 4. Laat andere passagiers eerst uitstappen;
 5. Ga niet met vreemden in de lift staan, dit verkleint de kans op besmetting;
 6. Bedien de drukknoppen niet met uw blote vingers maar gebruik uw elleboog;
 7. Vermijd het neerzetten van pakketten op de vloer;
 8. Gebruik geen leuning en leun niet tegen de wanden of liftdeur;
 9. Was uw handen voor en na het verlaten van de lift;
 10. Instrueer uw schoonmaakpersoneel om oppervlakken vaker schoon te maken met een licht vochtige doek en wat desinfectiemiddel.

Mag uw lift open blijven staan of niet? 

Twijfelt u na het lezen van bovenstaande tekst nog steeds? Weet u niet precies onder wel ke gestelde norm uw lift valt? Wij helpen u graag met duidelijk advies over het gebruik van uw liftinstalltie.

Neem contact met ons op

Stel uw vraag aan De Liftintermediair

Aanhef *

Direct contact

U kunt tijdens kantoortijden ook altijd telefonisch contact met ons opnemen. Wij helpen u graag.

085 - 877 94 67maak een afspraak

085 - 877 94 67