085 - 877 94 67 Offerte

KPN stopt met ISDN, wat betekent dat voor mijn spreekluisterverbinding in de lift?

Let op de gevolgen voor uw spreekluisterverbinding in de lift

Veel van onze klanten krijgen momenteel offertes van het liftbedrijf voor het aanbrengen van een GSM spreekluisterverbinding, reagerend op de berichten dat de KPN per 1 september 2019 stopt met ISDN. Dit heeft mogelijk gevolgen voor de werking van de spreekluisterverbinding in uw lift. Maar let wel op met deze offertes. 

Liftalarmsystemen op basis van VoIP

Liftalarmsystemen maken vaak gebruik van zowel een voice-verbinding (voor het gesprek met de meldkamer), als een dataverbinding (zoals het verzenden van de locatie van de lift en de informatie ten behoeve van de lijntest). Providers willen vaak als alternatief een Voice over IP (VoIP) aanbieden, waarbij voor de verbinding glasvezelkabel wordt toegepast in plaats van de tot nu toe gebruikte koperdraadkabel. Het is feitelijk bellen over internet. Echter wordt dit door de technische commissie van de VLR niet gezien als voldoende betrouwbaar en controleerbaar alternatief omdat internetverbindingen nogal vaak uitvallen bij stroomuitval. Een VoIP verbinding loopt via meerdere routers en switches en mogelijk lokale servers. Wanneer zich ergens in die keten een element bevindt dat niet is voorzien van een noodvoeding (UPS), zal de spreekluisterverbinding niet tot stand komen bij uitval van de netspanning. In de praktijk blijkt het ook onmogelijk te zijn om tijdens periodieke liftkeuringen dergelijke noodvoedingen te testen.

Spreekluisterverbinding GSM

GSM spreekluisterverbindingen worden op dit moment gezien als de meest betrouwbare oplossing als alternatief voor vaste lijnen. Zodoende bieden de liftbedrijven een nieuw spreekluistersysteem aan op basis van GSM. Het is goed om te zien dat de liftbedrijven deze offertes proactief aanbieden. Echter, voordat u opdracht verstrekt aan het liftbedrijf verdient het de aanbeveling om uit te zoeken welk type spreekluisterverbinding momenteel bij u van toepassing is. Ik heb helaas al diverse malen moeten constateren dat er offertes werden aangeboden terwijl de liftinstallaties al waren voorzien van een GSM spreekluisterverbinding.

Vraag advies aan Liftintermediair

Mocht u twijfelen over uw type telefoonlijn neem dan contact op met uw provider of laat uw liftbedrijf middels een foto ter plaatse aantonen welk type spreekluisterverbinding op uw liftinstallatie van toepassing is. Uiteraard kunt u dit ook door uw liftadviseur laten uitzoeken.

Hoe staan uw liften ervoor?

Stel uw vraag aan De Liftintermediair

Aanhef *

Direct contact

U kunt tijdens kantoortijden ook altijd telefonisch contact met ons opnemen. Wij helpen u graag.

085 - 877 94 67maak een afspraak

085 - 877 94 67