085 - 877 94 67 Offerte Inloggen klantportaal

Wat kost een lift?

Onderhoud. Modernisatie. Keuringen. Kosten

Een lift kost geld. Maar net als bij de prijs van een auto is het lastig om te zeggen hoeveel een lift nou precies kost. Het onderstaande verhaal geeft in ieder geval een goede indicatie weer.

Koopt u een nieuwe lift, dan is dat in Nederland in de regel een lift van 1.000 kg. Reken op een investering van € 10.000,-. Meerdere stopplaatsen? Dan komt dit bedrag er per verdieping bij. Zo betaalt u bij een gebouw met 4 verdiepingen en 5 stopplaatsen €60.000,-. Dan heeft u wel een nette lift van een grote naam.

Wilt u er een basis liftschacht bij? Reken dan op nog een keer dezelfde investering. De te verwachten technische levensduur van een lift is ca. 15 tot 20 jaar.

De goedkopere variant: een platformlift

De platformlift is geschikt voor woningen, appartementen, verenigingsgebouwen en kleine winkels. Reken op ongeveer 60% van de investering van een gewone lift.

Een platformlift heeft in de regel geen kooi, maar bestaat uit:

  • Een bewegende vloer;
  • maximaal 4 stopplaatsen;
  • een lage snelheid en een besturing waarbij u om veiligheidsredenen de knop moet vasthouden tijdens gebruik.

De te verwachten technische levensduur is ca. 10 tot 12 jaar.

De lift is in gebruik. Wat zijn nu mijn kosten?

Afhankelijk van de kwaliteit gaat een lift 15 tot 20 jaar mee. In deze periode moeten wel de staalkabels en de frequentieregelaar vervangen worden. Daarbij kan een revisie van de deuraandrijving hier ook bij opgeteld worden. De kosten van het totaalplaatje hiervoor lopen erg uiteen.

Onderhoudscontracten: betaalt u wel het juiste bedrag?

Op het gebied van onderhoudscontracten zijn er voor personenliften grofweg drie typen contracten:

  • Eenvoudig onderhoud: Alleen onderhoudsbeurten, ook wel ‘smeercontract’ genoemd. Een beetje lift heeft ongeveer 4 beurten nodig, wat jaarlijks uitkomt op € 800,– per jaar.
  • Uitgebreid onderhoud: Beurten en het verhelpen van storingen overdag, inclusief kleinmateriaal en assistentie van de liftmonteur bij de wettelijke keuring. De optelsom: 4 beurten + 2,5 storing per jaar + eens per 18 maanden keuren + materiaal. Dit komt op ca. € 1.250,– per jaar.
  • Prestatie-onderhoud: Dit is vaak een aanvulling op uitgebreid onderhoud of all-in onderhoud met een aantal prestatieafspraken over responstijd, aantal storingen, beschikbaarheid en garantie op goedkeuring. Een dergelijk contract is vaak niet duurder, maar ontslaat het liftonderhoudsbedrijf van het aantal beurten, waarop soms ook bezuinigd wordt. Het afsluiten van een prestatie-onderhoudcontract kan interessant indien u beschikt over een groter liftportefeuille.

Heeft u meerdere liften in een pand of directe omgeving, dan is het mogelijk om deze in één keer te laten onderhouden en/of te keuren. Dit scheelt namelijk tijd en daarom ook geld! Heeft u het contract wel goed geregeld? Wij kijken het graag na met onze contractscan.

Liftkeuring: voorkom onnodig keuren

Iedere gebouweigenaar is verplicht zijn liften te laten keuren. Er zijn meerdere keuringsinstellingen in Nederland. Een ‘keuring is een keuring’, dus daar is weinig onderscheid in. Een lift moet eens per 18 maanden gekeurd worden en dat kost ca. € 240,– per keer. Wanneer keuringen collectief worden ingekocht kan dit veel geld schelen.

Veel keuringsinstellingen proberen vaker te keuren dan nodig. Dit kost natuurlijk onnodig geld. Ook zijn er liftbedrijven die de keuringen tenderen en doorverkopen aan hun klanten, Goed advies van een onafhankelijk bureau is hierbij van belang. Betaal niet onnodig te veel geld!

Modernisering: maak geen verkeerde keuze

Na ongeveer 20 jaar zijn liften toe aan modernisering: de hoofdcomponenten zijn ‘op’. Maar hoe bepaalt u dat precies zonder de juiste kennis? Wij helpen u graag hierin, zodat we samen voorkomen dat u onnodig geld uitgeeft aan onderdelen die nog goed zijn. Voordat we prijzen gaan noemen, twee spelregels:

De optelsom van alle hoofdcomponenten is duurder dan een nieuwe lift. Denk hier dus goed over na: de lift in delen moderniseren, of een nieuwe?
Een goed gemoderniseerde lift is vaak beter dan een nieuwe. Veel oudere liften zijn heel degelijk en kunnen dus beter hergebruikt worden. Dit scheelt op lange termijn weer geld.

Daarnaast moet een nieuwe lift moet ook voldoen aan de huidige wet- en regelgeving. Dit kan al snel bouwkundig hoog in de kosten lopen. Bij een oude lift is dit niet het geval.

Meeliften op de kennis van een expert

Nieuwbouw of modernisering? De keuze lijkt makkelijk gemaakt als de kosten oplopen, maar kennis en kunde speelt vaak een grote rol. Is het wel mogelijk om hier een nieuwe lift te plaatsen? Of is dit bouwkundig economisch niet verantwoord?

Zorg ervoor dat een expert een blik werkt op de offerteaanvraag. Zo kan je tot wel duizenden euro’s besparen!

Wij installeren geen liften. Wij zorgen er wel voor dat u niet te veel betaalt.

Alle genoemde prijzen in deze tekst zijn een gemiddelde, gebaseerd op onze jarenlange ervaring. Het eindbedrag kan dus altijd hoger of juist lager uitvallen. Zorg er in ieder geval dat u begeleiding krijgt van een expert binnen het traject. In de regel verdient u dit altijd terug!

Onafhankelijk. Kundig. Maar vooral: meedenkend in een passende oplossing binnen uw budget. Liftintermediair helpt u graag bij het maken van de juiste keuze binnen het onderhoudscontract of de aangevraagde liftofferte.

Gratis offertescan Gratis contractscan

Stel uw vraag aan De Liftintermediair

Aanhef *

Direct contact

U kunt tijdens kantoortijden ook altijd telefonisch contact met ons opnemen. Wij helpen u graag.

085 - 877 94 67maak een afspraak

085 - 877 94 67